És lássuk, mibe is kerül egy egészséges kiskutya…
Az anyakutya szűrése, hisz ez garantálja, hogy a kiskutyák mentesek az örökletes betegségektől: 35.000,- Ft

35.000,- Ft

Fedeztetés előtti állatorvosi vizsgálatok (hisz egy ránézésre egészséges kutyát sem árt a fedeztetés előtt alaposan kivizsgálni, hogy a vemhesség alatt nyugodtak lehessünk, nem kockáztatjuk kutyánk egészséget): 20.000,- Ft
Szülés utáni orvosi vizsgálat (mert ez nyújt garanciát arra, hogy valóban minden kiskutya megszületett, az anyakutya méhe rendesen összehúzódott, valóban valamennyi kiskutyánk életképes, nem igényel esetleg különleges bánásmódot): 5.000,- Ft
Kölyöktáp (mert ugye senki nem hiszi, hogy a konyhai maradék kielégíti egy fejlődésben lévő kutyaszervezet igényeit): 40.000,- Ft
Tisztítószerek, fertőtlenítők: 30.000,- Ft
Összes költség, mely nem egyedileg kiskutyára bontott: 130.000,- Ft
Így számolva az 1 kölyökre jutó költségeket 6 kiskutyával számolva, melyből azonban 1 kiskutyát a fedeztetésért a kan kutya tulajdonosnak kell adni, eladásra így 5 kutyát tudunk kínálni: 26.000,- Ft
Kiskutyánként féreghajtás (két hetes kortól kéthetente) és két oltás, melyet ugye 8 hetes koráig meg kell kapjon: 10.000,- Ft
Így összesen egy kiskutyára költött összeg: 36.000,- Ft
ABT kommentje: “Ehhez még számoljunk egy fedeztetési díjat (500-2000€ig), 2-5 db progeszteron teszt (2-10.000Ft/darab), 3 nap szállással és útiköltséggel a fedeztetés helyszínére, 1-2 ultrahang vizsgálat (2-20.000Ft/alkalom), császármetszés (35-130.000Ft). A babák költségéhez ne felejtsük el a 3 oltást (1500-2500/db/kiskutya alomoltásként számolva!!!), chip, esetleg útlevelet (8.000Ft/db), pelanka (ha nem kennelben nőnek fel a kölykök) napi minimum 500-1500Ft is lehet számolni.”
És akkor lehet gondolkozni…
Vajon a hirdetésekben 15-25 ezer forintért árult kiskutyák mit nem kaphattak meg? És ennek vajon milyen következményei lehetnek hátralévő életében.
Nem voltak a szülők megszűrve örökletes betegségekre? Akkor ugye nem fogunk csodálkozni, ha 3-5 évesen kutyusunk sántít, fájlalja a lábait és egy röntgen alapján kimutatják, hogy diszpláziás. Vagy 8-10 éves korára megvakult, mert elsorvadt a retinája? Pedig egy egyszeri vizsgálattal kizárhatta volna a “tenyésztőnk”, hogy mentesek e betegségtől a szülők.
Nem lett az anyakutya fedeztetés előtt megvizsgálva: ugye nem lepődünk meg, ha mikor megyünk a kiskutyánkért, az anyakutyát nem tudják megmutatni, mert esetleg meghalt a szülés közben. Vagy, bár sosem árulják el, de kiskutyáink nem tudtak anyatejjel táplálkozni, mert a tej fertőzött volt.
És ugyanez elmondható, ha szülés után nem vizsgálják meg az anyakutyát és a kiskutyákat.
Büszkén meséli majd a “tenyésztőnk”, hogy a kiskutya mindent eszik, ezért ilyen szép nagy már. Aztán a kocsiba rakva, az épp vásárolt kölyökkel mehetünk is állatorvoshoz, mert megy a hasa, hány, fel van puffadva. Ez szakszerű táplálás mellett nem történhet meg. És majd azon se csodálkozzunk, ha az állatorvos azzal vígasztal minket, hogy majd egyszer biztos szép kutyus lesz, csak vigyázzunk a csontjaira, mert vékonyak, és az is lehet, nem lesz akkora, mint amire számítunk, mert egy kissé alultáplált. (a jóltápláltság nem a has méretén látszik)
Spórolt a tisztítószereken. Legfeljebb hazaviszünk egy kicsit büdös, egy kicsit fertőzött kiskutyát. Az elsőn még segíthetünk egy fürdetéssel, de mit tehetünk, ha kiderül,a kiskutyánk bolhás, atkás, esetleg olyan fertőző betegséget szedett össze a nem megfelelő higiéniás körülmények miatt, amiből már csak súlyos költségek mellett tudjuk kigyógyítani.
Abban már csak bízhatunk, hogy az oltásokon, féreghajtáson nem spórolt, mert ha kiskutyánkat férgesen, esetleg parvósan, szopornyicásan vettük meg, jobb, ha az állatorvos rendelőjébe költözünk egy hétre, és bízunk a csodában, hogy lábra fog állni friss jövevényünk.
És akkor a kiskutyánk nem kapott chipet, amivel élete végéig egyedileg azonosítható lenne, egy esetleges elszökéskor van esélyünk, hogy visszajut hozzánk, mert az állatvédők megtaláláskor az állatorvosnál ellenőrzik és már hívhatnák is a kétségbeesett gazdit. Nem kaptak a kiskutyák játékokat, amikkel első heteikben játszhattak volna, fejlesztve képességeiket, És még törzskönyvet sem kaptunk, hisz minek az nekünk, aztán legfeljebb a kis szőrgombolyag felnőtt korában mégsem fog hasonlítani a szomszéd, tenyésztőtől vásárolt kiskutyájára, ha szerencsénk van, az apuka is kistestű volt, így nem fogja a lakást kinőni. (mert a törzskönyv nem úri luxus, egyszerűen csak arra szolgál, megismerhessünk új családtagunk rokonait, gyönyörködhessünk abban, milyen szép is volt a nagymama, vagy az ükszülők)