• ABOSTONTERRIER.HU - minden, amit a boston terrierekről tudni érdemes...

Utazás

Utazás kutyával

Forrás: akutya.hu

Aki kutyát tart, bizonyára szívesen magával viszi a kirándulásokra, nyaralásokra a házi kedvencet, de sajnos ez nem mindig egyszerű. Ha nem adatik meg a közös utazás lehetősége, akkor is gondoskodni kell az állat ellátásáról, például kutyapanzióba adhatjuk vagy egy ismerőst kérhetünk meg a gondozásra. Egyre többet azonban csak a közös utazást tartják megfelelő megoldásnak. Külföldön sorra nyílnak azok a szállodák, ahol kutyát is elszállásolnak, és plusz szolgáltatásokat nyújtanak, például kutya szakképzett megőrzése, kutyatáplálék tárolására elkülönített rész, sőt, előfordul kutyamasszás és egyéb kutyakezelések is. De mielőtt a szállásfoglaláson törjük a fejünket, nézzük végig, hogy hogyan indulhatunk útnak egy kutyával. Indulás előtt tájékozódjon a háziállatok utaztatásával kapcsolatos szabályrendszerről!
Az Európai Unió szabályai szerint a kutyának ki kell váltani az útlevelét, amely regisztrációját az állatorvostól kell kérni. Az útlevél más okmánnyal nem pótolható. Az útlevél mellett szükséges egy egyedi megjelölés is, amely lehet például chip vagy tetoválás. E kettő azonosító nélkül a kutya nem léphet be az EU tagországaiba.

A kutya szállítása

Ha autóval utazik a család,érdemes gyakran megállni, akár 2 óránként, hogy a kutya átmozgathassa magát,hogy kicsit pihenjen. Az út előtt nem tanácsos etetni és itatni, nehogy rosszul legyen. Inkább az útra érdemes csomagolni egy kis vizet. Az autóban nem szükségszerű bezárva, például boxban utaztatni a kutyát, létezik már olyan hám,amely a biztonsági övhöz csatlakoztatható, de kényelmesen és biztonságosan berendezhető a csomagtér is a kedvencek számára például elválasztó ráccsal. Soha ne hagyjuk a kutyát az autóban bezárva, nyáron már 5 perc alatt hőgutát kaphat!
A kutya szállítására praktikus boxokat lehet venni. A boksz kiválasztásánál arra kell ügyelni, hogy a kutyakényelmesen fel tudjon benne állni és meg tudjon fordulni. Gyártanak fém, műanyag és textil boxokat. Érdemes megfontolni, hogy összecsukható, szétszerelhető boxot tudja-e praktikusan szállítani, elhelyezni, vagy inkább a  masszív, szét nem szerelhető fajtát. A textil foglalja el talán a legkisebb helyet összecsukva, azonban a kutyák meg tudják tanulni, hogy nyílik. A műanyag könnyen tisztítható és általában szétszerelhető. A fém a legmasszívabb fajta, rendkívül strapabíró, viszont összecsukva is nagy helyet foglal el. A boxokhoz kapható szivacsbetét, amellyel kényelmessé tehetőek a kutyák számára. A boxot érdemes még otthon megismertetni az állattal, ugyanis ha már ott hozzászokik,idegen helyen is biztonságban fogja magát érezni benne.
Tömegközlekedési eszközökön, távolsági buszokon a kutyát pórázon és szájkosárral szabad csak szállítani és a jegyet kell számukra venni és az oltási papírokat be kell tudni mutatni.
A vonatokra különféle szabályok vonatkoznak, mindenképpen tájékozódjon, mielőtt útra kel. A legfontosabb szabályok, hogy kutya nem vihető be (vakvezető kutya kivételével) az 1.osztályú, az étkező-, illetve a pót- és helyjegyköteles vagy helyjegyköteles kocsikba. Egy utas legfeljebb két kutyát szállíthat vonaton, és fülkés kocsiba csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be kutya. A 20 kg-nál nehezebb kutyák csak a peronon szállíthatók. A kutya gazdája köteles magával vinni az egy évnél nem régebben kiállított veszettség elleni oltás igazolást a 3 hónaposnál idősebb kutyák esetében. A kutyák számára havibérlet vásárolható.(MÁV Start Zrt honlapja alapján).

Nébih - kedvtelésből tartott állatok szállítás

ÁLLATÚTLEVÉL/UTAZÁSOK


Az Európia Uniós kisállatútlevélről részletes tájékoztatót olvashatnak a Petpassport.hu oldalunkon is!

Felhívjuk a tisztelt állattartók figyelmét, hogy ha kutyájuk, macskájuk kisállat útlevéllel rendelkezik, azt minden esetben vigyék magukkal, ha az állat ismételt védőoltást kap (különösen a veszettség ellen oltáskor), mert ezeknek a vakcinázásoknak az útlevélbe történő bejegyzése fontos! Az útlevél érvényességét a benne igazolt veszettség elleni oltás érvényessége adja meg, és ha ez a bejegyzés elmarad, az útlevél elveszti felhasználhatóságát. Kellemetlen lehet, ha valahol Európai nagyvárosaiban derül ki, hogy az útlevél már réges-régen lejárt.

Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, illetve az kiadható számára, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására. Az útlevél csak érvényes veszettség elleni oltás meglétével érvényes, és csak így használható utazáshoz! Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.

3 hónapos életkor alatt egyes EU tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetében veszettség oltás nélkül is megengedik az állat beutaztatását, de ez az engedmény nem jelent általános mentességet! (Több tagország -pl. Olaszország, Spanyolország- egyáltalán nem engedi meg a 3 hónapos kor alatti kutyák bevitelét veszettség elleni oltás nélkül, mások csak nem kereskedelmi cél esetén adják meg ezt a lehetőséget.) Felhívjuk figyelmüket arra is, hogy ha egy állatot nyilvánvalóan eladási céllal szállítanak egy másik tagállamba, az akkor is kereskedelmi célú szállításnak minősül, ha a szállított állatok száma nem éri el az 5 db-ot! Ebben az esetben a szállításkor mindenképpen eleget kell tenni a kereskedelmi szállításra vonatkozó külön szabályoknak is!

Itt olvasható egy tájékoztató jellegű táblázat arról (2012. januári állapot), hogy az EU egyes tagállamai hogyan viszonyulnak a 3 hónap alatti életkorú állatok beviteléhez. (Forrás: MgSzH Központ)
Az FVM részletes tájékoztatója az állatmozgásokkal, állatszállításokkal kapcsolatos jogszabályi háttérről (ide kattintva letölthető)
Az MgSzH Központ hivatalos tájékoztatója kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú utaztatásra vonatkozóan (ide kattintva érhető el)

Felhívjuk a honlaplátogatók figyelmét, hogy az alábbiakban olvasható tájékoztatók NEM minősülnek hivatalos tájékoztatásnak, és nem tudunk garanciát vállalni arra sem, hogy az általunk leírtak mindenben megfelelnek az aktuálisan éppen érvényes szabályozásnak.

Hivatalos tájékoztatást

 • Magyarországról más államok irányába vagy az adott célország állategészségügyi hatóságaitól, vagy az adott ország magyarországi (ha nincs, akkor a legközelebbi) külképviseletén kérhetnek, illetve itt kell kérni.
 • más országokból Magyarországra (ill. az EU-ba) történő beutazás/visszautazás esetén a magyar állategészségügyi hatóságnál (MgSzH Központ) kérhetnek.

Az információ kérést mindkét esetben mindenképpen javasolt írásban megtenni, és a választ is írásban kérni!

Amennyiben Ön nem Magyarországról, hanem Magyarországra szeretne máshonnan állatot beutaztatni/visszautaztatni, és a hivatalos előírások iránt érdeklődne, felveheti a kapcsolatot a magyar hatósági állategészségügyi szolgálat ferihegyi repülőtéren működő határállomási irodájával is. Ők szívesen adnak tájékoztatást, különösen akkor, ha az állat beléptetése itt (a ferihegyi repülőtéren) történik majd meg.

Elérhetőségeik: ferihegyh@oai.hu vagy 06-30-241-8206

FONTOS!

Ha Ön állatával olyan országba kíván utazni, amely ország az EU vonatkozó listáján az ún. “kockázatos” csoportba került besorolásra, a hazautazáskor az EU területére csak érvényes veszettség elleni vértitervizsgálat birtokában léphet be (vissza)! Ezek az országok általában azok, ahol a veszettség ma is előfordul, vagy előfordulhat. Az ide tartozó országok listájának a Petpassport.hu oldalunkon, az EU rendeletben nézhet utána. (A környező országok közül ide tartozik Szerbia, Ukrajna, Montenegro, Bosznia-Hercegovina.)

Ezt a vérvizsgálatot célszerű még jóval az elindulás előtt elvégeztetni, ebben kérjék állatorvosuk segítségét. Javasoljuk azt is, hogy amennyiben Ön állatával gyakran utazik szerte a világban, mindenképpen végeztesse el ezt a vizsgálatot, mert ezzel sok későbbi kellemetlenség előzhető meg.
A megfelelő vérvizsgálati eredmény mindaddig folyamatosan érvényes lesz,. amíg az állat veszettség elleni újraoltása a Magyarországon előírt 365 napos határidőn belül történik meg, így ezt a vizsgálatot elegendő egyszer elvégeztetni.

Országonkénti sajátosságok, szabályok

Az alábbi információk a Magyarországról más állam felé történő állatmozgásokra vonatkoznak:

Az alábbiak csak a kutya, macska és vadászgörény utazásakor, Magyarországról a megjelölt országba, és onnan vissza, történő utazások esetében érvényesek. Az összeállítás az aktuálisan rendelkezésre álló adatok ill. gyakorlati tapasztalatok alapján készült. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szabályok változhatnak, ezért kérjük, tájékozódjanak utazás előtt az illető ország vonatkozásában a megfelelő honlapon, követségen, repülőtársaságnál stb. az aktuális elvárások felől, különösképpen akkor, ha úticéljuk nem EU tagország (főleg a kuriózum kategóriába tartozó országok esetében).

MINDEN MÁS -itt fel nem sorolt- CÉLORSZÁG esetében javasoljuk, érdeklődjenek az adott ország külképviseletén, és ott tudakolják meg az esetleges külön előírásokat (ha lehetséges, írásban kérjék az előírásokat) Idegen nyelveken -főleg angolul- beszélő és értő érdeklődők néhány jól kiválasztott kereső szó kiválasztásával akár az illetékes hatóságok hivatalos honlapjait is megtalálhatják az Interneten.

Az Európia Unió országaiba történő beutazás feltételei

1. Az Európai Unió tagállamaiba történő beutazás általános feltételei:

 1. Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)
 2. egységes európai állatútlevél kiállítása
 3. Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).

Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni. (Nagy-Britanniába, Írországba, Svédországba és Máltára történő utazásnál a 21 napnak minden esetben a mikrochipes megjelölést követő veszettség elleni oltástól kell eltelnie!)
Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes.
Olaszország az elmúlt időszak problémás esetei miatt jelentősen szigorított az ellenőrzésen, és a követelményeken, ami azt jelenti, hogy 15 hetesnél fiatalabb életkorú, veszettség ellen oltatlan állatot még egységes európai állatútlevéllel sem engednek be, illetve az országon belüli ellenőrzéseknél (pl. autópályán történő közúti ellenőrzéskor) emiatt gyakorta kellemetlenkednek a hatóságok. Amennyiben gyanújuk merül fel a dokumentumok, illetve az abban igazoltak valódiságát illetően, komoly (és kellemetlen) intézkedéseket is foganatosítanak az állatot szállító személyekkel szemben.
2009. szeptember végén érkezett hivatalos jelzések szerint szigorúan betartatják a vonatkozó 998/2003 EK rendelet vonatkozó szabályait, és szigorúan megkövetelik a veszettség elleni oltás meglétét minden útlevéllel rendelkező állat esetében (kölyökkutyák esetében is) !
Finnország esetében eltérés az általános EU-s gyakorlattól, hogy veszettség ellen oltatlan fiatal állatokat nem engednek be az országba, és megkövetelik a beutazás előtti 1-5 nap közötti időben elvégzett Echinococcus elleni féregtelenítő kezelést is. Amennyiben az 1 évesnél idősebb állatot Finnországban oltották veszettség ellen, ennek az oltásnak az érvényessége 2 év!
A legfrissebb információk szerint (2008. október vége) Spanyolország sem engedélyezi a 3 hónaposnál fiatalabb, veszettség ellen oltatlan állatok bevitelét! Németországba oltatlanul csak nem kereskedelmi céllal vihető be kutya vagy macska. Mindkét országból gyakorta érkeznek megkeresések az ottani hatósági szolgálatoktól a szabálytalanul bevitt kutyák ügyében, ami azt bizonyítja, hogy az ottani hatóságok folyamatosan ellenőrzik az oda bevitt állatokat valamint a szállítást végző vállalkozásokat.

2. Svédországba történő beutazás feltételei (2012. január 1-től)
Svédországba kizárólag legalább 90 napos/13 hetes kutya, macska vihető be, de csak érvényes veszettség elleni oltással. Miután a beadott oltás +21 nap múlva válik érvényessé, így 4 hónapos kornál fiatalabb állattal nem lehet beutazni!

 1. Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)
 2. egységes európai állatútlevél kiállítása
 3. Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!) Az utazást csak a veszettség elleni oltás időpontjától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni.

Megjegyzés: Fontos követelmény, hogy a mikrochipes megjelölés mindenképpen megelőzze a veszettség elleni oltást! Ha az állat már korábban is oltva volt, a megjelölés után újra be kell oltani, mert csak ez lesz elfogadható!
A Svédországba történő belépéskor mindenképpen azt a folyosót kell választani, ahol vámvizsgálatot végeznek(itt történik a fentiek ellenőrzése).

Angol nyelvű információ itt (itt olvashatóak a 2012. január 1.-től érvénybe lépett változások is!)

3. Az Egyesült Királyságba (Nagy-Britanniába) és Írországba, valamint Máltára történő beutazás feltételei (2012. január 1-től)

 1. Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785),
 2. egységes európai állatútlevél kiállítása
 3. A mikrochipes megjelölést követően elvégzett veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően, az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)
 4. A Nagy-Britannába, ill. Írországba történő belépés időpontjához képest 24 – 300 óra (1-5 nap) közötti időpontban (óra, perc fontos!) az Unióban engedélyezett gyógyszerkészítménnyel féregtelenítő kezelés Echinococcus ellen.

Fontos követelmény, hogy a mikrochipes megjelölésnek minden esetben meg kell előznie a veszettség elleni oltást! Ha az állat korábban már oltva volt, a megjelölés után újra be kell oltani! Az utazás megkezdése előtt legalább 21 napnak kell eltelnie a mikrochipes megjelölést követő veszettség elleni oltástól!
Málta esetében információink szerint 2012. január 1-től a beutazáskor a tulajdonos költségére állatorvosi vizsgálatot és féregtelenítő kezelést végeznek el.
Az angol állategészségügyi hatóság hivatalos honlapja itt (mindenképpen érdemes elolvasni!)
Tulajdonosi tájékoztató segédlet ugyanerről a honlapról itt

Az Európai Unión kívüli, ún. harmadik országokba történő beutazás feltételei 
4. Svájcba történő beutazás feltételei
Svájc nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), de a Magyarországról származó állat esetében pontosan ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelni, mint az EU más tagállamaiba történő utazásnál (lásd 1. pont). (Tehát elegendő a megjelölés, az érvényes veszettség elleni védőoltás, vagyis az érvényes egységes európai állatútlevél megléte.)
Fontos tudnivaló azonban, hogy Svájcban nem kívánatosak a fül- és farokvágott egyedek, de rövid ideig tartó ott tartókodás (pl. pár napos nyaralás idejére) esetén azonban ebben engedményeket tesznek. Ha azonban fül- vagy farokvágott állattal hosszabb ideig szeretne Svájcban tartózkodni, ennek lehetőségéről előzetesen mindenképpen alaposan tájékozódni kell Svájc külképviseletein. Idegen nyelveket értők számára további részletes információk érhetők el az alábbi honlapon:
http://bvet.bytix.com/plus/dbr/default.aspx?lang=de

5. Norvégiába történő beutazás feltételei
Norvégia és Svédország között nyitottak a határok, így a Norvégiába történő beutazáshoz (annak ellenére, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak) ugyanazoknak a követelményeknek kell eleget tenni, mintha Svédországba akarnánk az állatot bevinni. (2. pont)

6. Horvátországba történő beutazás feltételei
Horvátország jelenleg még nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), ezért oda a vonatkozó EU rendelet szerint nem érvényes az EU-s kisállat útlevél. Ennek ellenére, a kialakult gyakorlat, és a rendelkezésre álló tapasztalatok szerint az ottani hatóságok teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet. (1. pont) Ennek hiányában mindenképpen a (korábban szokásos) hatósági állatorvosi igazolást kell beszerezni, és azzal lehet utazni. Amennyiben nem útlevéllel történik az utazás, hanem hatósági állatorvosi igazolással, akkor visszafelé, a magyarországi belépéshez be kell szerezni egy horvátországi hatósági állatorvos igazolását! (Célszerűbb ezért az EU-s állatútlevéllel történő utazást szorgalmazni.) A Horvátországból történő visszautazás esetén nem szükséges az előzetes vérvizsgálat, mert Horvátország az EU azon országfelsorolásában van, ahonnan ez nem szükséges. (Horvátország rövidesen az EU tagja lesz. Ha ez bekövetkezik, onnantól az EU szabályozás szerinti feltételek lesznek érvényesek oda is.)
7. Szerbiába, Ukrajnába, Oroszországba történő beutazás feltételei
A beutazáshoz hatósági állatorvosi igazolás kell csak, amit az utazás előtt 3 napon belül kell beszerezni. Az állat azonosítása nem követelmény. Oroszországba a belépés előtt 3 napon belül kötelező a féregtelenítés és a kullancs elleni kezelés elvégzése és igazolása. (Ez utóbbi 2011. júniusi információ Oroszország magyarországi nagykövetségétől.)
Ha az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra (vagy az Európai Unióba), akkor szükséges még a következő:

 1. Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)
 2. Érvényes veszettség elleni védőoltás a 3 hónapos kor betöltése után,
 3. A veszettség elleni védőoltás után vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata. Megfelelő eredmény (0,5 NE/ml) szükséges a visszautazáshoz. (A vérvétel időpontját annak figyelembe vételével kell meghatároznia az állatorvosnak, hogy a korábbi oltások függvényében mikorra várható megfelelő ellenanyag titer-érték kialakulása az állatban.)

8. Montenegróba történő beutazás feltételei
4 hónaposnál fiatalabb állattal egyáltalán nem lehet beutazni.

 1. Követelmény a mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785)
 2. Veszettség elleni védőoltás (lehet a mikrochipes megjelölés napján is, vagy az után)
 3. A beutazáshoz szükséges a hatósági állatorvosi igazolás.

Ha az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra, akkor ugyanaz szükséges, mint a 7. pontban Szerbia, Ukrajna, Oroszország esetében.

9. Utazás az USA-ba, Kanadába
A kiutazó állatnak legalább 12 hetes életkorúnak kell lennie.

 1. Rendelkeznie kell 12 hetes életkor betöltése után kapott veszettség elleni védőoltással. (Az oltás történhet a hatósági állatorvosi igazolás kiállításának napján is!)
 2. Szükséges még a hatósági állatorvosi igazolás.

Amennyiben az USA-ba bevinni szándékozott állat még nincs 12 hetes, ill. nincs beoltva veszettség ellen, csak egy külön tulajdonosi/szállítói nyilatkozat kitöltése és aláírása után vihető be, megfelelő előírások elrendelésének tudomásulvétele után. A nyilatkozat információink szerint beszerezhető az USA nagykövetségén ill. külképviseletein.

Vannak olyan információk, amelyek szerint, ha a Magyarországról az USA-ba (Kanadába) történő utazás valamely EU tagállamban történő átszállással történik, akkor biztonsági okokból az állatnak rendelkeznie kell mindazzal, ami az Európai Unióba történő beutazáshoz szükséges. Ez a követelmény azonban nem általános, a különböző európai repülőtereken eltérő gyakorlat szerint járnak el.
Ha az átszállás Nagy-Britannia valamelyik repülőterén történik meg, követelmény a 3. pontban leírt összes előírás betartása! (Ezt azzal indokolják, hogy bármikor előfordulhat, hogy a célállomás felé történő továbbutazás akadályba ütközik, és ilyenkor szükségessé válhat az állat EU-ba történő beléptetése.)
Emellett a légitársaságoknak lehetnek (vannak) különleges igényeik, előírásaik, amit konkrétan attól a társaságtól kell megérdeklődni, amelyikkel az állat repülni fog!

10. Utazási feltételek Izraelbe
Izraelbe 3 hónaposnál fiatalabb állat nem vihető be!
A beutazáshoz a szokásos hatósági állatorvosi igazolás szükséges. Ennek hiányában teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet is.

11. Utazás Ausztráliába kutyával, macskával
Ausztráliába rendkívül szigorú karanténozás, és rendkívül szerteágazó adminisztráció után lehet csak állatot bevinni. A karanténozás kijelölt karantén állomásokon történik, ahová előzetesen helyet kell foglalni. Mindenképpen javasoljuk az ausztrál külképviselettel felvenni a kapcsolatot (írásban)! Részletes angol nyelvű információ az alábbi linken található: http://www.daff.gov.au/aqis/cat-dogs

12. Beutazási feltételek Izlandra
Izlandra csak rettentő szigorú rendszabályok betartása után lehet kutyát bevinni. Útlevél nem szükséges, és azt nem is fogadják el. Helyette olyan hatósági igazolást kérnek, amelynek a formanyomtatványát az illetékes izlandi minisztériumtól kell igényelni, itthon kitöltetni és igazoltatni. Szükséges a mikrochipes megjelölés és a veszettség elleni oltás. Az oltás után 120 napos itthoni várakozási időt kell eltölteni, ami alatt veszettség elleni titervizsgálatot kell végeztetni (vérvétel az oltás utáni 30. naptól). 7 hónaposmnál fiatalabb állat így nem léphet be Izlandra, semmiképpen sem! A beutazás csak ottani karantén állomások útján lehetséges, ahol további 1 hónapot kell az állatnak eltöltenie. A karantén állomásokra előzetesen kell időpontot kérni, és ez nem változtatható meg. Ha lekésik, újabb időpont kell másik befogadó állomásra. A beutazásnak némi anyagi vonzata is van, bizonyos összegű beutazási díjat is fizetni kell. (kb. 20 izlandi korona)

13. Beutazási feltételek a Dél-Afrikai Köztársaságba
Aki ebbe az országba szeretne kutyát, macskát bevinni (oda beutaztatni), annak számos speciális előzetes vizsgálatot kell elvégeztetnie, ezért célszerű időben állatorvoshoz fordulni. A beutazás feltétele az EU-ban szokásos feltételeken túl a következő 5 kórokozóra történő mentességi vizsgálat igazolása (Brucella canis, Trypanosoma evansi, Babesia gibsoni, Dirofilaria immitis, Lishmania).

A BKV-n utaztatás szabályai – Kibúvók nélkül

A BKK Zrt. sajtókommunikációs partnere válaszol – április 23., 04:00


Sok tévhit kering az állatszállításról, hogy kire, mikor és mekkora mérettől kell szájkosár, milyen jegytípusok alkalmazhatóak az ebekre is, és mi is az a kutyabérlet. Szeretnénk ezt letisztázni egy cikk keretein belül, ugyanis többször tapasztaltuk, hogy már az ellenőröknek sem hihet az ember.

A BKK sajtókommunikációs munkatársa segítségével választ kaphatunk az utazással kapcsolatos megválaszolatlan kérdésekre. A szabályokat sokan azért nem tartják be, mert nem ismerik őket, esetleg értesüléseik alapján kutyájuk nem szájkosár köteles, sőt jegyet sem kell neki váltani. A problémák elkerülése végett lássuk a válaszokat:

Mi az elsődleges szabály, ami mindenkire vonatkozik? Milyen feltételekkel szállítható bármely kutya a tömegközlekedési eszközön?

Élő állat a kézipoggyász méretét meg nem haladó, állatok szállítására alkalmas, zárt szállítóeszközben díjmentesen szállítható, amely biztosítja, hogy az élő állat az utazás során nem szabadul ki, illetve az utasok ruházata, poggyásza vagy a jármű nem szennyeződik be. A fentebb említettektől eltérően (ha az utas nem kézipoggyásznak megfelelő szállítóeszközben szállítja) a kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve, díjfizetés ellenében szállítható.

Az utasnak rendelkeznie kell a kutya oltási bizonyítványával és kérésre azt a szolgálatban lévő személyzetnek fel kell mutatnia.

Milyen jegytípusokkal utaztathatunk kutyát? Csoportos jegy ugyanúgy használható, valamint van különbség emberre és kutyára váltott jegy között?

A kutya utaztatásának viteldíja azonos az adott távolságra érvényes teljes árú menetdíj árával, a hév vonalain a vonaljegy, gyűjtőjegy, átszállójegy a vonal teljes hosszára érvényes. Kutyaszállításra 24 órás jegy, 72 órás jegy hetijegy és 5/30-as napijegy is használható. A kutya részére bérlet váltható. A bérletszelvényt általános bérletigazolványban kell használni, az arckép helyén „ EB „ felirattal, az általános bérletekre vonatkozó szabályok szerint.

Amennyiben 24 órás jeggyel, vagy 5/30-as napijeggyel szeretnénk kutyát szállítani, az alábbi szabályok a mérvadóak:

 •         A Budapest csoportos 24 órás jegy használatakor a legfeljebb 5 főbe a kutyát is bele kell számolni (például négy személy és egy kutya).
 •         Az 5/30 BKK napijegy használata csak úgy történhet, hogy mind a kutya számára és a kutyát szállító utas számára külön 5/30 BKK napijegyen lévő szelvényeket érvényesítenek.

Milyen címmel ellátott kutyának nem kell szájkosarat viselnie, esetleg jegyet venni neki? (Gondolok itt pl.: vakvezetőre, vagy munkakutyára)

A rendőrségi szolgálati kutya és a megkülönböztető jelzéssel megjelölt segítő kutya (mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző, személyi segítő és vakvezető kutya) utaztatása díjtalan.

Egyszerre hány eb szállítható egy járművön, és milyen módon?

Kutya a járművek ülésén nem, csak a járművek peronján szállítható, egy utas pedig csak egy kutyát szállíthat. Ennek figyelembe vételével (ha több utas is szállít kutyát) egy járművön (kocsinként) több kutya is szállítható, de perononként legfeljebb egy. A megkülönböztető jelzéssel megjelölt segítő kutyák esetében a járművek peronjára vonatkozó, illetve az egy járművön (kocsinként) szállítható kutyák számára vonatkozó korlátozást nem kell alkalmazni (az ilyen kutyák a járművek belső terébe is bevihetők, hogy gazdájuk ne legyen akadályozva ülőhely elfoglalásában). Minden esetben a kutyát szállító utas(ok) felel(nek) azért, hogy az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják vagy veszélyeztessék, a járműben kárt ne okozzanak.

A metrónál, ahol a mozgólépcsőn értelemszerűen fel kell emelni az ebet, kérhet, és kaphat-e segítséget a nagytestű kutya tulajdonosa?

Kutya csak felemelve szállítható. Súlyosabb testű kutyával az állomáson szolgálatot teljesítő személyzetnek történő bejelentés után, a tartalékban lévő – álló – mozgólépcsőt kell igénybe venni, amennyiben ez lehetséges.

Van kivétel, vagy minden méretre és fajtára egyazon szabályok vonatkoznak?

A BKK Zrt. üzletszabályzata a kutyákra mérettől és fajtától függetlenül egyazon szabályt alkalmazza.

Mi pontosan a kutyabérlet? Milyen utazásokra jogosít fel bennünket, és miért kerül jóval többe, mint a diákoknak váltható?

A havi kutyabérlet a jelölt kezdőnapján 0 órától (de legkorábban a vásárlás időpontjától) a következő hónap kezdőnappal megegyező napon 02 óráig az 1-299, 900-999, M1, M2, M3, M4, H5, H6, H7, H8, H9, D14 és munkanapokon a D11, D12, D13 vonalak teljes hosszán használható. A bérlettel egy kutya szállítható, de az utasnak külön, saját maga számára is rendelkeznie kell érvényes jeggyel, bérlettel vagy utazásra jogosító egyéb okmánnyal. A bérletszelvény csak az arckép helyén „EB” felirattal ellátott érvényes általános bérletigazolvánnyal együtt használható, amelynek sorszámát a vásárláskor kell megadni, az nyomtatással kerül a szelvényre. Az érvényesített bérlet nem ruházható át.

Az emberek és a házi kedvencek utaztatását nem lehet összehasonlítani, hiszen a személyek és az élő állatok szállítása alapvetően eltérő. Hogy csak egy példát mondjunk, a kutyákra nem vonatkozik tankötelezettség, amely a diákok esetében a tömegközlekedési szolgáltatás igénybevételének a szükségességét feltételezi. A havi kutyabérlet ára a teljes árú havi Budapest-bérlet árának a fele (jelen esetben 10500 forintos bérlettel kell számolni, amelynek árát a Fővárosi Közgyűlés 2014. január 1-jétől a természetes személyek számára egyébként 9500 forintra csökkentette). Ez az ár azon alapul, hogy a kutya a többi utashoz hasonlóan elfoglal egy férőhelyet, azonban figyelembe veszi a kutyaszállítás egyéb sajátos szempontjait is. Hangsúlyozzuk, mindez  a házi kedvencek szállítására vonatkozik, hiszen – ahogy fentebb is írtuk – a megkülönböztető jelzéssel megjelölt segítő kutya utaztatása díjtalan. (A diákoknak egyébként több kormányrendelet is biztosítja a plusz kedvezményeket, amik érthető módon a kutyákra nem vonatkoznak.)

Ha az előírtaknak megfelelően utaztatjuk kedvenceinket, de néhány utastársunk mégis kötekszik, várhatunk segítséget a vezetőtől, vagy az ellenőrtől?

Ha az állatot ténylegesen az előírások szerint utaztatják, személyes jellegű szóváltás esetén a kutyatulajdonos megkérheti a járművezetőt vagy a jegyellenőrt, hogy hívja fel a reklamáló személy figyelmét az ebszállítás feltételeire, annak szabályosságára.

Ingyenesen utazó sérült személyek esetén, ahol a kísérő is ingyen utazhat, lehet-e az a segítő/kísérő egy kutya?

A kísérő csak természetes személy (azaz ember) lehet, kutya nem. Megjegyezzük, hogy a kísérők díjmentességét a már említett, személyszállítási utazási kedvezményeket tartalmazó jogszabály írja elő.

Milyen változtatások várhatóak a szabályokat, utazást tekintve, amik kihathatnak kutyásra és kutyátlanra egyaránt?

Jelenleg nincs tudomásunk kutyaszállítást érintő jogszabályváltozásról, illetve a Fővárosi Közgyűlés részéről a kutyaszállítás díjának módosítására irányuló  szándékról.

Reméljük cikkünk mindenkinek választ adott a kérdésére, és eloszlatta a kételyeket. Nyugodt, és problémamentes utazást kívánunk eztán mindenkinek!

Kidobná kutyáját a szélvédőn keresztül?

Forrás: nemunyizd.hu

 

Simán. Gond nélkül. Hogyne. Persze. Miért ne? Kit érdekel?

Igen, ezek mind önök, nyájas olvasó, szabadon ugráló Fifikkel az anyósülésen, a hátsó ülésen, a félig letekert ablakon kiszaglászva, és a vezető ölében ülve, mert olyan cuki, és mert Fifi mindig, M-I-N-D-I-G az ölükben ül. Nincs ezzel semmi baj az első vészfékezésig, vészkikerülésig, koccanásig, érdektelen anyagi károkkal járó kisebb balesetekig, amelyeket az utastérben nekilóduló kutyatest óriási állatorvosi számlává, vagy éppen érzelmi veszteséggé változtat egy pillanat alatt. Elég egy kiguruló pöttyös labda, és Fifi kicsi cuki teste az anyósülésről hatvannal vágódik az első ülés támlájának, vagy a szélvédőnek, ahol szétloccsan a koponyája, eltörik a nyaka, vagy a szélvédőt kirobbantva placcsan a betonra a pöttyös labda mellé, amit már csak az örök vadászmezőkön kergethet. A 60 kilométer órával az ülés mélyéről a szélvédőnek csapódás olyan egy közepes méretű kutyának, mintha 14 méterről -majdnem 4. emelet- dobnánk le.

Durva, mi?

 

Persze, durva, a biztonsági öv és a gyerekülés sem véletlenül kötelező, nem puszta szívatás, mint a harmincas táblánál kihelyezett traffipax.
Az autóban nem lerögzített és súlyos tárgyak és élőlények -akár kutyák, macskák, tehenek és kisgyerekek- ráadásul a sofőr ellenségeivé is válhatnak, hiszen egy balesetben nekilódulva nem csak saját magukat, de a sofőrt is akaratlanul összeverhetik, amivel akár a baleset kimenetelét is rossz irányba befolyásolják, hiszen ki akar egy vészkikerülés után rossz helyre bevágódva egy pánikoló és sérült labradorral az ölében korrigálni, ellenkormányozni, vagy hívni KITT-et?
A balesetben nekilóduló kutya és a kinyíló légzsákok szintén konfliktusba kerülhetnek, amiből mindenképpen a kutya fog rosszul kijönni.

Biztonsági öv?

Az autóban megtalálható biztonsági övet akkor engedjük el, ügyes próbálkozás, de azt az emberi faj kiátlagolt példányára találták ki, a kutya csöppet másként fest, még akkor is, ha egy azonos méretű egyed. Egy így bekötött kutya talán rögzül a baleset alatt, cserébe a megfeszülő öv a lehető legrosszabb helyeken fogja rögzíteni, amibe a kutya belepusztulhat. Akinek volt már balesete, tudja, még emberen is milyen komoly zúzódásokat okoz az öv feszítése.

Biztonsági öv kutyáknak

A hámhoz rögzíthető kézségek szintén azzal a hátránnyal indulnak versenybe, hogy biztosan jó helyen rántják meg a kutyát? Ha egyáltalán megrántják, mert a linken és a videón is megtekinthető termékteszten egyetlen, kutyák számára kifejlesztett biztonsági öv nem bukott meg. A többi elszakadt, vagy kinyírta a kutyát rossz helyen rögzítve azt.

De akkor hol utazzon a kutya?

Az ülésen, szabadon inkább ne. Fegyelmezett kutya ülés lábánál, pláne ha ül valaki az ülésen és tud rá figyelni, egy kicsit jobb. Kombikban, 3 és 5-ajtós autókban van elkülöníthető, akár ráccsal védett csomagtartó, az még eggyel jobb, mint az első ülésről kitekingetni a szélbe.
A legjobb megoldás viszont a rögzített, zárt ajtajú ketrec, vagy kutyaszállító doboz, -ami nem áll az esetleg kinyíló légzsákok útjába- és amit egy nagyon divatos és teljesen szükségtelen hám áráért simán meg tudnak vásárolni, és akár ki is bélelhetik. Így a kutya egy balesetben is nagyobb biztonságban lesz, és vezetés közben sem fog zavarni, mert éppen meglátott egy pókot a fejünk felett.

Nyaralóhelyek

Dogholidays - kereső

Itthon – Hungary

Fonyódi kutyastrand
Balatonföldvár – Hotel Három Hattyú előtt

Szegedi kutyaúsztató
Tavirózsa kemping Délegyháza
Hotel Villa Natura Zalakaros
Drótszamár Velence
Kutyabarát strandok – Ebovo.hu

Olaszország

Rimini – Beach Bagno 81 
Beach 33
Savona – Bau Bau Village
Bibione – Pluto strand
Sardinia – Tiliguerta Dog BeachSan Vincenzo – San Vincenzo & Dog Beach
Rome – Bau Beach Village
Pescara 
Muggia
Grado – Lido di Fido hozzá szállás: Trieste, B&B Da Lella

Spanyolország
Calella, Costa Brava

Horvátország

Crikvenica – Monty’s Dog Beach & Bar
Umag – Sol Stella Apartments saját dog beach!!!AJÁNLJUK!!!
TOP 1. CRIKVENICA – Podvorska
TOP 2. ROVINJ – in the Lone cove
TOP 3. KRK – in the Drazica cove
TOP 4. RIJEKA – near the Kantrida stadium
TOP 5. LOVRAN – along the Lungo Mare promenade
NJIVICE – Beach Kijac
OPATIJA – on the Punta kolovi (between Opatija and Icici)
POREC – behind the Laguna Materada hotel / in the Stari Cervar area
PULA – Stinjan cove / Galebove stijene (Seagull rocks)
PUNAT – Beach Mala Krasa 500m from the beach Punta Debilj
ROVINJ – Zlatni rt / Punta corrente / Kuvi cove / camp Polari / Villas Rubin
SPLIT – (north-western part of the Kasjuni, western part of Kastelet, Kvadar space on Znjan, Trestenik and Lumbarda below Pazdigrad after 20:00h)
LOSINJ – Different locations from Beach Veli zal to Lanterne
MEDULIN – Hilde hotel beach
MURTER – Jezera
BASKA – Vela Plaza
CRES – near camp Kovacine, near ACI marina Cres and near Gavza
KOMIZA – Vartalac beach

Isztria

Poreč – “Istra” kemping strandja
Pula – Galebove stijene, Štinjanska vala (június 1– szeptember 15-ig samo csak 20.00-8.00-ig)
Rovinj – Lone-öböl, Cuvi-öböl, Borik-Figarola-öböl, a „Villas Rubin” Naturista kemping strandja
Umag – Laguna strand a “Sol Stella Maris” turisztikai komplexumban, a „Sol Polynesia” turisztikai komplexum strandja, a “Savudrija” turisztikai komplexum strandja, a “CampingIN Kanegra FKK Umag” naturista kemping strandja

Kvarner

Crikvenica – Podvorska strand
Opatija – Slatina strand, Punta kolovi strandja
Cres-sziget – “Kovačine” kemping strandjának egy része, ACI marine “Cres” melletti strand, és Gavza településnél
Krk-sziget – Koralj és Dražice strandok Krk városban, Vela strand Baškában, Kijac strand Njivicében, Mala Krasa strand Punatban
Lošinj-sziget – 8 különböző strand a Veli žal és a Porta Madonna strandok közötti szakaszon, két homokos strand
Rijeka – a Kantrida stadion melleti strand, a Brajdica, Kostrena i Ploče strandok

Dalmácia

Mljet-sziget
Murter-sziget – Podvrške strand Murter helység mellett
Vis-sziget – Vartalac-strand Komižában
Split – Kašuni strand egy része, Kaštelet strand egy része, Žnjan strand Kvadar nevű része, Trstenik és Lumbarda strandok
Vrsi – Mulo és Ričina strandok

Balatoni fürdés kutyával

forrás: Balatontipp.hu

Ha nem is lehetetlen, de rendkívül nehéz olyan helyeket találni, ahol kutyát lehet legálisan fürdetni, még kevesebb az olyan hely, ahol a gazda is bemehet a vízbe az állattal.

Amit egyértelműen kimondhatunk, hogy tilos a kijelölt fürdőhelyekre állatot bevinni. Ezt a strandok üzemeltetési feltételeit is meghatározó 78/2008 rendelet rögzíti, ami csak a vakvezető kutyákat és az őrkutyákat veszi ki a tiltás alól. A jogszabályban meghatározott kijelölt fürdőhelyek alatt nemcsak az elkerített strandokat kell érteni, hanem minden olyan partszakaszt, ahol megfelelő tábla jelzi, hogy az adott vízterületet fürdésre kijelölték. Ugyanakkor ez egyúttal azt is jelenti, hogy csak arra az időszakra vonatkozik a tiltás, amire a kijelölés. Ez általában május végétől, augusztus végéig, szeptember elejéig tart. Lehet olyan hely is, ahol valami régi táblát. Lehetnek olyan területek is, amik nincsenek kijelölve fürdésre, de az érintett önkormányzat tiltja meg a kutyák fürdetését. Persze, ehhez valamilyen helyi jogszabályt kell alkotniuk, ha érvényesíteni is akarják a tiltást. Általában a “közterületek rendjéről” vagy valamilyen, a környezet védelméről szóló helyi rendeletben szabályozzák ezeket az ügyeket – a bírsággal együtt.

Fontos, hogy tiltani csak megfelelő jogszabállyal lehet. Ha nincs meg a jogi háttér, akkor a tábla kihelyezője vagy az a közterületfelügyelő vagy más személy követ el jogsértést, aki el akarja zavarni a kutyást. Tehát ilyen esetben mindenképpen először tisztázzátok, milyen szabály alapján lépnek fel ellenetek. Ha ezt valaki hivatalos személyként jogsértően teszi, akkor nem csak a személyes szabadságotokban korlátoz benneteket, de még a hivatali hatalmával is visszaél. Ha egy civil próbál jogsértően erőlködni, rendőrt kell hívni.
A fentiek alapján kutyát azokon a területeken lehet fürdetni, amelyek nem számítanak az adott időszakban kijelölt fürdőhelynek és(vagy) nincs külön helyi jogszabályi tiltás az állatok fürdetése ellen. Ezekről az ügyekről érdemes az érintett önkormányzatok oldalán tájékozódni. Ha valakit mégis elkaptak és megbüntettek, akkor a fizetés előtt különösen érdemes tisztázni, hogy pontosan milyen strandkijelölési ÁNTSZ-határozat, illetve milyen helyi rendelet alapján tették. Könnyen előfordulhat, hogy hiányzik a megfelelő jogi háttér, és akkor meg leget spórolni a büntetést.Ha a fürdésre nem kijelölt területen szabályos helyi tiltás van a kutyák fürdésére, ennek megszegése akkor sem számít olyan “szabálysértésnek”, amit utána két éven át “bűntetett előéletként” magával visz az ember. Ilyenkor a jegyző szab ki esetleg bűntetést, ami ellen érdemes jogorvoslatot kérni.
Ha a gazdi együtt szeretne fürödni a kutyájával, akkor olyan helyet kell keresni, ahol nincs külön megtiltva az állatok fürdetése, a terület nincs kijelölve fürdésre, de mégis lehet fürödni.S ez sem lehetetlen feladat, hisz a természetes vizekben való fürdésről szóló rendelet szerint a Balatonban a tó északi és nyugati partjától mérve 500, a déli parttól mérve 1000 méteren belül szabadon lehet fürödni, kivéve a hajózási útvonalakban, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és rév-átkelőhelyek 100 méteres körzetében; a kikötők, kijelölt zárt vízisí közlekedésére szolgáló pályák területén és ott, ahol azt külön tiltó tábla jelzi.

Tehát nincs jogi akadálya annak, hogy valaki csónakkal, vitorlással behajózzon a szabad vizekre – akár a strand határát jelző bólyákon túlra, s ott fürödjön a kutyájával. Persze, erre nincs mindenkinek lehetősége. Olyan hely kellene, ahol már a part mellett is lehet fürödni.

Ha nem is a Balatonban, de a Balatonnál lehet fürdetni a kutyát. A tihanyi Belső-tó délkeleti sarkában, ahol telente a korcsolyapálya is működik, “hivatalos” kutyafürdető helyet jelölt ki a tavat kezelő helyi horgászegyesület a csónakkikötőnél. Az alábbi képeket 2012. július 7-én készítettük. 2014. júniusában a tó felügyeletét végző dolgozó azt mondta, továbbra is szabad a kutyák fürdetése ezen a helyen. A tó többi részén nem!

A “kutyastrand” pontos helyét a térképen a zöld nyíl jelzi. Könnyű megközelíteni a faluból, a központ előtt vagy után kell lefordulni a tóhoz. A közelben parkoló is található. A parkoló szélén áll a horgászegyesület háza, ahol nyáron reggeltől estig kávét, üdítőt, sört és jégkrémet is lehet venni – balatoni viszonyokhoz képest olcsó áron.
A gazdák itt nem fürödhetnek. Igaz, azért nem nagyon szólnak, ha valaki térdig bemegy a vízbe a kutyájával. (Korábban egy halőr azzal riogatta az egyik kutyást, hogy a tóban sok a kékalga. Ha ez igaz, az érzékeny bőrüek inkább maradjanak a parton, mert kiütést okozhat. Ha megtörtént a baj, állítólag a Chlorocid kenőcs segíthet – ha létezik még ilyen.
Balatongyörökön a bicikliúton a strandtól Balatonederics felé haladva az Ész 46,7573, Kh 17,3575 koordinátáknál volt korábban egy kutyák fürdetésére és a gazdák fürdésére alkalmas parti területet, ami nincs fürdésre kijelölve.
Sajnos 2009 őszén a képviselő-testület határozatban tiltotta meg az érintett területen a kutyák fürdetését. Amikor 2010 májusának végén arra jártunk, már egy nagy méretű tiltó tábla is hirdette a döntést. (A jobb oldalon látható fotó.) Talán az is közrejátszott a döntésben, hogy mi népszerűsítettük a lehetőséget. Ezért is nem merünk itt olyan helyket ajánlani, ahol még nincs tilalom, mert félünk, hogy ugyanúgy járhatunk, ahogy a györökivel.
Gruber Andrea említette a salföldi bányatót. A több éve készült lenti képen látható terület a térképen az “A” betűvel jelölt részen van. A kutyások a fotó szerint is kedvelik a helyet.

Végül felhívjuk a kutyatulajdonosok figyelmét arra, hogy önmagában még nem elég a tiltás hiánya. Gondoljatok azokra az emberekre is, akik az adott helyen esetleg okkal nem örülnek a kutyák fürdetésének. Természetesen a kutyának is megfelelően kell viselkedni ahhoz, hogy társaságba vihesse valaki.